Jump to content
The library informs: OBS! DENNA SIDA FUNGERAR INTE LÄNGRE ! Välkommen att låna e-böcker direkt via bibliotekets nya hemsida: http://bibliotek.skelleftea.se/web/arena/e-bocker-och-e-ljudbocker
Cover for Karl XIV Johan: den franske soldaten som blev kung av Sverige
Isbn: 978-91-2713-028-9
Publisher: Natur & Kultur
Category:
Children's books 9-12 years History
Accessible since: November 2011

E-book

Karl XIV Johan: den franske soldaten som blev kung av Sverige

Den dramatiska berättelsen om den fattige fransmannen som blev kung av Sverige.

"Ingen har haft ett liv som jag!" lär Karl XIV Johan ha utropat på sin dödsbädd. Och hans liv var verkligen som en saga och också ett märkligt invandraröde.

När franska revolutionen bröt ut 1789 kunde den fattige fransmannen Jean-Baptiste Bernadotte förverkliga sin dröm – att göra karriär som officer i Napoleons armé. Men Bernadotte och Napoleon tävlade om vem som var mäktigast och vem som skulle bestämma, och när Napoleon blev kejsare fick Jean-Baptiste finna sig i att stå i bakgrunden.

En dag dök en svensk löjtnant upp hemma hos Bernadotte. Ville Jean-Baptiste bli svensk kronprins? Den svenske kung Karl XIII var barnlös och man sökte en efterträdare. Jean-Baptiste sa ja.

Om allt detta berättar Dag Sebastian Ahlander på ett spännande och medryckande sätt för barn och ungdomar.

Om Karl XIV Johan skrev Kristin Hallberg i DN bl a:

"Diplomaten Dag Sebastian Ahlander har skrivit en intressant bok om den förste Bernadotten. Det är imponerande att kunna göra en så livfull och läsvärd skildring av en till synes så tråkig person som Karl XIV Johan…"

Boken ingår i serien Svenska eruopéer.

Dag Sebastian Ahlander är diplomat, generalkonsul i New York. Han debuterade 1997 som ungdomsboksförfattare med Kristina. Har tidigare givit ut En pappas dagbok och Spelet om Baltikum.

Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone