Jump to content
The library informs: OBS! DENNA SIDA FUNGERAR INTE LÄNGRE ! Välkommen att låna e-böcker direkt via bibliotekets nya hemsida: http://bibliotek.skelleftea.se/web/arena/e-bocker-och-e-ljudbocker
Cover for Varför har du ritat siffror på din arm farmor?
Isbn: 978-91-8932-309-4
Publisher: Ekerlids Förlag
Category:
History
Accessible since: January 2021
Narrator: Rolf Tardell
Length: 7 hours 19 minutes

Audiobook

Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

Längst fram på plattformen vid ett bord satt doktor Joseph Mengele. När vår tur kom tvekade han några sekunder. Han verkade inte kunna bestämma sig. Kanske ska vi båda åt ena eller åt det andra hållet. Jag visste inte, men jag vågade titta honom i ögonen.  Så bestämde han sig – och skickade mamma åt vänster och mig till höger. Jag ropade: ”Courage!” till mamma. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte då, mod att stå ut kanske. Och så gick vi åt var sitt håll.

Så skiljdes vi åt där på plattformen. Och för alltid.

 Ur Annettes berättelse 

Berättelsen om Annette är en verklig skildring om ett av alla de familjeöden som tillsammans utgör Förintelsen. Men också om livet i Frankrike före och under andra världskriget. Om Vichyregimen som spelade under täcket med nazisterna. Och om flykten undan förföljelserna av judar.

Denna bok handlar också om Sverige.  Om förtvivlade vädjanden från släktingar i Stockholm till svenska myndigheter och politiker.  Och om en son som först i vuxen ålder vågar söka sanningen om sin mors bakgrund.

”Jag är 33 år gammal när min mamma äntligen är beredd att berätta om sin uppväxt i Frankrike under kriget, det hon kallar sitt första liv. Det hon måste glömma bort för att klara av sitt nya liv i Sverige. För första gången berättar hon vad som hände när hon tvingades ut ur den tillbommade boskapsvagnen tillsammans med sina föräldrar i Auschwitz, i slutet av maj 1944. Hur männen radades upp för sig och kvinnorna för sig.”

 Ur författarens förord

Rolf Tardell föddes 1959 i Jönköping. Han har arbetat som journalist i 30 år. Sedan 1990 har han varit anställd på Sveriges Televisions nyhetsredaktioner; Rapport och Aktuellt. För närvarande är hanredaktör för Agenda.

 


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone