Jump to content
The library informs: OBS! DENNA SIDA FUNGERAR INTE LÄNGRE ! Välkommen att låna e-böcker direkt via bibliotekets nya hemsida: http://bibliotek.skelleftea.se/web/arena/e-bocker-och-e-ljudbocker
Cover for Regalskeppet Kronan. Ett vrak berättar
Isbn: 978-91-7789-877-1
Publisher: Historiska media
Category:
History
Accessible since: December 2021
Narrator: Håkan Julander
Length: 4 hours 49 minutes

Audiobook

Regalskeppet Kronan. Ett vrak berättar

Skenet från det exploderande krutet slog ut som en gigantisk kaskad mot den klarblå himlen. Söndertrasat skeppsvirke och lemlästade människor slungades mot skyn, för att kort därefter falla ned mot den stormfrästa vattenytan. Runt 800 man mötte döden I det kalla försommarhavet.

Den 1 juni 1676 gick regalskeppet Kronan till botten öster om Öland, i en kraftmätning mellan svenska och dansk-nederländska flottan. Med fartyget – ett av stormaktstidens största – försvann kanoner och annan utrustning tillsammans med krigskassor och besättningens privata ägodelar. Fram till 1980, då vraket lokaliserades, låg de dolda för omvärlden. Idag finns en stor del av denna 1600-talsskatt utställd och arkiverad på Kalmar läns museum.

I Regalskeppet Kronan levandegör Lars Einarsson, marinarkeolog och projektledare för undersökningarna av Kronan, livet ombord i en tid då gränsen mellan militärt och civilt var diffus, och örlogsskeppen var en blandning av palats och krigsmaskiner.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone